Soms heb ik de behoefte om het één en ander te moeten vertellen over een audio product en of muziekstuk.  Dat kan ik dus hier mooi op kwijt.

Voor de duidelijkheid dit betreft mijn mening en heeft geen wetenschappelijke onderbouwing.

Hebberigheid?!

Ook wij als winkelier worden continu blootgesteld aan producten die ons worden aangeboden.
Daarnaast zijn er hypes waarbij je jezelf afvraagt moet ik hier op in gaan?!
De ontwikkelingen staan niet stil dus, daar moet ook naar gekeken worden.
Echter voor ons geldt ook ,we kunnen onze centen maar één keer uitgeven. Dus voor mij als winkelier moet ik mij steeds kritischer moet opstellen betreffende producten die worden aangeboden. De producten moeten elkaar aanvullen op de verschillende niveau’s.
Veel merken worden door de winkeliers gedragen. Echter er zijn een aantal die door de beperkte marktomstandigheden toch via andere kanalen hun heil zoeken. Iets waar wij als winkelier vaak pas later mee geconfronteerd worden. Dat maakt onze positie dan weer zwakker. We informeren u als klant, maar vaak wordt er voor de laagste prijs gekozen, begrijpelijk?!, terwijl veel winkeliers hun hart en zaligheid in hun werk stoppen. Zij onderzoeken voor u hoe de producten werken hoe ze klinken enz. Ik zelf bijvoorbeeld test alle apparatuur eerst zelf met diverse andere apparatuur om zo te zien hoe het match. Dat zijn dagen soms weken voor dat je beslist deze producten op te nemen. Dan vervolgens komen klanten luisteren.De klant moet je ook begeleiden wat past het best bij zijn/haar huidige set. Pas geleden werd ik geconfronteerd met een klant die bij mij minstens vier uur heeft doorgebracht en vervolgens thuis een luistersessie kreeg. Vervolgens ergens anders de spullen koopt die zo’n €300,- goedkoper waren op een bedrag van €3000,-. Helaas is dit iets waar we mee te maken hebben, echter hierdoor zal de markt steeds schraler worden. Ik hoor jullie denken waarom geef je hem dan ook niet die €300,- korting. Ik had hem al zo’n €250,- gegeven. En nog eens €300,- geven is dan te veel. Jullie mogen best weten dat ik op zo’n transactie, ik zo’n netto €300,- verdien. Is dat te veel? Denk het niet als je berekend hoeveel tijd er in is gegaan. Dus die extra korting was dus te hoog en lever ik lhet product iever niet.
Maar goed we dwalen een “beetje” af maar wat ik er mee wil zeggen kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de winkelier die zijn tijd er in steekt zodat u de mooiste combinaties krijgt. Bijvoorbeeld in zo’n stukje schrijven en producten vergelijken zit al gauw weken werk in.
Okay, okay, ik ben nu klaar met mijn treurzang.

De afgelopen weken heb ik de Primare I35 Prisma thuis gehad met alles er op en aan.
Het is duidelijk de grootte broer van Primare I15 Prisma!
De I35 is echt een top apparaat die qua bediening top is. Het is gebaseerd op Google Chromecast. Denk mede daarom dat alles zo vlekkeloos werkt. Aansluitingen zijn er ten overvloede, van digitaal tot analoog. De versterker is in klasse D gebouwd en heeft voldoende vermogen en zal de meeste luidsprekers moeiteloos kunnen aansturen. Het design is mooi, minimalistisch en tijdloos. Bouw kwaliteit is ook dusdanig dat het de komende decennia’s mee kan.
Klankmatig is het neutraal en muzikaal. Dus zeker niet steriel. Ik had de versterker op diverse luidsprekers aangesloten en kwam elke keer tot de conclusie: hij laat ze shinen.
Geen enkele luidspreker klonk te scherp of rommelig. Ook grote orkestwerken kon het moeiteloos weergeven, met de aantekening dat je ook luidsprekers dient te hebben die dat kunnen. Verder wat opvalt is dat de versterker stil is. Hierdoor ontstaat een mooi zwart in het geluidsbeeld waardoor alles mooi op zijn plaats valt. Het geluidsbeeld kent geen stress, hierdoor wordt het luisteren nooit vermoeiend.
Het mooie van zo’n alles in één systeem is dat je maar 1 apparaat in huis heb. Mijn vrouw zei meteen waarom heb je daar niet meer van?!
Nou daar heb ik wel een antwoord op, hij is namelijk niet perfect. Voor mensen die op een hoger niveau willen streamer ,worden blijer van bijvoorbeeld een externe streamer van een hoger niveau. Dat in combinatie met bijvoorbeeld een hoog waardiger dac laat de versterker nog meer horen.
Ik zelf was uitermate gecharmeerd van de combi Bryston Pi streamer met de T+A DAC 8 DSD, maar ook ander combinatie waren beter dan geïntegreerde streamer dac. Maar dan moet je ook behoorlijk meer investeren. De combinatie op zich is prima en zal voor de meeste consumenten zeer goed zijn. Maar heb je high end aspiraties dan adviseer ik je om de versterker te kopen maar dan zonder dac en streamer. Let wel je zal zeker een veelvoud moeten investeren in een losse dac en streamer wil je de geleverde combi van de fabriek overtreffen.
Dus voor mensen die een alles in één oplossing zoeken op een zeer hoog niveau is dit een fantastisch apparaat die alles doet wat moet doen en beter.
Mensen die goede klas D versterker zoeken, maar het streamen en een DAC op een hoger niveau willen is dit ook een goede match want de versterker is kan dat makkelijk aan. Met de juiste combinaties gaat deze versterker echt ver. Je merkt dat de ontwikkeling steeds verder gaat en dat het niveau steeds hoger komt liggen! Dit is dus een product voor iedereen met specifieke wensen. Mensen die een alle in één zoeken op het hoogste niveau. Maar ook voor mensen die een top geïntegreerde versterker zoeken.
In beide hoedanigheden zal dit tot “oorgasmussen” kunnen leiden
Van harte aanbevolen

PMC Twentyfive 23

Hoe kan ik als winkelier een review schrijven zonder dat het te veel “WC eend die WC eend adviseer” wordt
Het enige wat ik kan zeggen is dat ik zo oprecht mogelijk verslag probeer te doen over de producten waarover ik schrijf. Wat ik wel moet vermelden dat ik niet schrijf over producten die ik niet opneem. Ik wil geen producten afkraken die ik niet opneem op basis van mijn mening!
Tijdens deze review heb ik de MBL Corona, voor en eindversterker met de MBL Corona cd-speler dac en Melco muziek server gebruikt. De bekabeling was van Boaacoustics, speakerkabels; Silver Silicon, 2 maal Silver Rodius XLR, USB Silver Digital Xeno. Stroom kabels Oxygen.

De PMC Twentyfive 23 is een compacte vloerstander smal aan de voorkant wel wat dieper dan normaal. Het vernier wat is gebruikt is van zeer hoge kwaliteit.
De woofer is ontworpen door PMC de tweeter ook echter deze is gemaakt door SEAS uit Noorwegen. Omdat alle PMC luidsprekers het transmissie ontwerp hebben zijn de luidsprekers relatief makkelijk in een woonkamer te plaatsen. PMC is nog echt een familie bedrijf. De zoon, Oliver Thomas,van de eigenaar, Peter Thomas, heeft gewerkt bij de F1 met de kennis die hij daar heeft op gedaan, zoals aerodynamica is terug te vinden in de Twentyfive serie. Dit geldt voor de woofer maar ook voor de Laminair een soort diffuser voor het laag. Hiermee zou het laag onvervormd te beluisteren zijn.
De woofer heeft een volledig nieuw ontwerp in materiaal en design. Met als doel meer snelheid en minder vervorming. Waardoor de muziek nog echter wordt weergeven.

Ik heb over de luidspreker diverse muziekstukken afgespeeld en wat me meteen opviel was het grootse geluid en controle het zuig je meteen de muziek in. Ik heb de luidsprekers bij mij thuis getest, daar ken ik de akoestiek en kan s’avonds lekker luisteren. Dat doe ik met alle spullen die ik eventueel wil opnemen. Wat mij naast de precences opviel, is dat de luidsprekers nagenoeg meteen in de ruimte wordt opgenomen. Dan bedoel ik niet qua uiterlijk, maar de speakers verdwijnen, je luistert naar muziek en niet naar een luidspreker. Een soort vanzelfsprekendheid die je eigenlijk alleen van duurdere en grotere luidsprekers verwacht.
Natuurlijk gebruik ik voor het testen mijn repertoire aan albums die ik door en door ken. Ik kreeg verschillende keren van mijn vrouw te horen “dat klinkt goed” of “dat klinkt mooi”, geloof me dat zegt ze niet snel. Ik moet zeggen dat ik het met haar eens ben. De luidsprekers geven heel veel informatie zonder dat het te analytisch wordt, het laagste laag is hoorbaar maar ook als het zacht is opgenomen, het hoog is nooit irritant en de instrumenten klinken zoals ze moeten klinken. Wat mij ook opvalt is de micro detaillering, ruimte, stage en de stemmen staan los en je “voelt” de lucht er om heen, het is er allemaal, je zou bijna denken dat de luidsprekers perfect zijn.... Nou dat is ie net niet en dat bedoel ik niet negatief ik vind namelijk dat bij grote orkestwerken, de luidsprekers net wat tekort komen. Dat geeft niet als je daar geen fan van bent maar is dat juist waar je altijd naar luistert dan kan het zijn dat je misschien op den duur wat gaat missen. Begrijp me goed deze luidspreker doet het voor hun formaat zeer goed! Ik ken zelfs geen luidspreker in dit formaat die maar enigszins in de buurt komt, maar ik blijf van mening wanneer je van grote orkesten optimaal wilt genieten je daar toch luidsprekers moet hebben met een bepaald volume/inhoud.
Deze luidspreker is voor iedereen die houdt van;
Pop, Blues, Jazz, Soul, Rock, Metal, Sing and song writer, Country, Americana , Techno, Disco, Rock and roll, Kamer muziek, Klassiek orkesten “voor dit formaat zeer goed maar een Twentyfive 26 zal het orkest in al zijn grootsheid laten “shinen” en bijvoorbeeld Viool concerten, zullen zeer blij worden van deze luidsprekers.
Wat me verder is opgevallen, is dat de luidsprekers laten horen wat je er aanhangt, of het nu om een audiokabel gaat of een versterker je hoort direct de verschillende karakters. Deze luidsprekers komen tot hun recht als je er ook een goede versterker en bron op aansluit dan kan je echt genieten van de prestaties van deze luidsprekers.

Kamer vanaf zo’n 20 tot 50 m2 is ideaal voor deze luidspreker.

Als je opzoek bent naar een kleine luidspreker met groots en neutrale muziek weergave dan moet je zeker deze luidspreker een kans geven om te beluisteren. U bent van harte welkom!

Van harte aanbevolen

Oude liefde...,

Soms gaan dingen zoals ze gaan. Dit klinkt als een dood doener maar is in dit geval niet zo bedoeld.
Mijn liefde voor Bryston begon ergens in 1994. Toen ik samen met mijn toenmalige buurman op stap ging om luidsprekers te beluisteren. We kwamen terecht bij Hobo Amersfoort, Jan Willem Lafleur toenmalig bedrijfsleider, liet ons wat speakers zien en in een luisterkamertje stond een set Elac's aan een set, ingeruild, Bryston versterkers. Mijn test cd-tje ging er in, Dianne Reeves Quiet after the storm, nummer 2, Comes Love(nothing cant be done) hoe toepasselijk, bij de eerste klanken was het gebeurd, ik was om en hopeloos verliefd. Er was één maar, ik woonde net samen, moest nog een studieschuld aflossen en een toekomst opbouwen dus het paste niet in mijn budget.
Nu zo'n kleine 25 jaar later ben ik zelf dealer van Bryston. Echter Bryston blijft me verrassen.
Na dat ik dealer was geworden kwam de distributeur naar me of ik ook interesse had in de luidsprekers van Bryston. Mijn eerste reactie was schoenmaker blijft bij je leest. Ik wilde eigenlijk niet, omdat ik niet teleurgesteld wilde worden. Maar de importeur bleef er op aandringen dat ik toch de luidsprekers moest beluisteren. Dan ben ik toch makkelijk over te halen; en ach als ze niet goed klonken kon hij ze meteen weer terug nemen.
De Bryston Model T Passive werden een week later binnen gereden en opgebouwd.
Luisteren..., wat een drive, snelheid muzikaliteit. De verliefdheid was weer terug! Ik ken dit alleen van luidsprekers die veel duurder zijn. Er werd een hoop tijd doorgebracht bij ons in de luister ruimte.
Na een audio show, heb ik ze nog vast gehouden om ze bij mij thuis te beluisteren. Ze komen daar "voorlopig" niet meer weg.
Wat zou nog beter kunnen? Het design. Echter dan wordt zo'n luidspreker al snel een stuk duurder. Dan ga je zeker richting de €20.000,- of meer. De luidspreker zijn in hun huidige vorm, puur en functioneel ontworpen.
Goedkoop, nee dat is de luidspreker niet, maar ten opzichte van andere luidsprekers in de prijsklasse €20.000,- a €30.000,- kan hij makkelijk mee. Dus dan is het een "koopje". Let wel deze luidspreker heeft wel ruimte nodig dus een kamer van minimaal 40 m2 is wel gewenst. De Middle T of de Mini T bieden een goed alternatief voor een gemiddelde woonkamer.
Dus wanneer het gaat om de muziek, drive, muziek en drive dan zijn de Bryston luidsprekers jouw luidsprekers.
Alle Bryston T model's luidsprekers zijn bij ons te beluisteren maar pas op wel voor eigen risico want wanneer je verliefd wordt ... .

Als u mij wilt aanspreken dat ik vooringenomen ben, dan heeft u wellicht gelijk maar kom luisteren en beoordeel deze luidsprekers dan zelf.